Hogyan nem terjed a HIV

Hogyan nem terjed a HIV

szexuális transzmisszió

A HIV transzmisszió az anális vagy hüvelyi szex során előfordulhat óvszer használata nélkül. Voltak olyan esetek, amikor a HIV az orális szexen keresztül terjed, de ennek a rendkívül alacsonynak a kockázata.

A HIV -transzmisszió szex közben akkor fordul elő, amikor a HIV -t tartalmazó testfolyadékok közvetlen érintkezésbe kerülnek a nyálkahártyákkal vagy a sérült szövetekkel. Az anális szexnél nagyobb a HIV terjedésének kockázata, mint a hüvelyi szex, mivel a végbélnyíláshoz vezető szövetek hajlamosabbak a sérülésekre és a vérzésre.

Fontos megjegyezni, hogy a hatékony HIV -kezelés csökkentheti az ember vírusterhelését nem észlelhető szintre. Ez azt jelenti, hogy azoknak az embereknek, akik helyesen szednek a HIV -gyógyszereket, és a nem észlelhető vírusterhelést elérik és fenntartják, ténylegesen nincs kockázata a HIV -hez a szexen keresztül.

Az ember a HIV -t olyan tűk vagy fecskendők felhasználásával, amelyekben a HIV jelen van. A CDC szerint a HIV legfeljebb 42 napig élhet egy használt tűben. Ezért a legjobb, ha elkerüljük a tűk megosztását bárkivel.

Terhesség és szoptatás

Egy nő átadhatja a HIV -t magzatnak terhesség, születési vagy szoptatás alatt. A HIV -kezelés azonban jelentősen csökkenti a HIV átterjedésének kockázatát a csecsemőnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az anya-gyermek átviteli rátái 15-45 % -ot tartanak be, semmilyen beavatkozás hiányában. A terhesség, a szülés, a szülés és a szoptatás során a hatékony HIV -kezelés azonban csökkentheti az átvitel kockázatát kevesebb, mint 5 % -ra.

A HIV és az AIDS-rel kapcsolatos mélyreható információkért és erőforrásokért látogasson el a dedikált központunkra.

Hogyan nem terjed a HIV

A legtöbb fizikai érintkezés, beleértve a kézfogást és az átölelést, nem okozza a HIV továbbítását.

A HIV nem tudja túlélni az emberi testen kívül. Ez azt jelenti, hogy az emberek nem tudnak összehúzódni a HIV -t olyan tárgyak vagy felületek megérintéséből, amelyeket a HIV -kezeléssel élő személy.

Nem tud valaki továbbadni a HIV -t kézfogással, átölelve vagy más emberek megérintésével. Fontos megjegyezni, hogy a HIV -átvitelhez olyan testfolyadékok cseréje szükséges, amelyek HIV -t tartalmaznak.

A HIV -transzmisszió nem fordulhat elő:

  • levegő vagy víz
  • szúnyogok, kullancsok vagy más rovarok
  • Nyálva , könnyek vagy izzadság, hacsak nem tartalmaznak vért a HIV -vel élő személytől is.
  • Kölcsönös maszturbáció
  • Ételek vagy italok megosztása
  • WC -ülések, edények vagy más tárgyak megosztása

Senkinek sem ismert eset A HIV szerződése tetoválás vagy test piercingekből. Ugyanakkor lehetséges a HIV összehúzódása egy újrahasznált tűből vagy a nem megfelelően fertőtlenített berendezésből.

Takeaway

Sok megalapozatlan mítosz veszi körül a HIV átvitelét. Egy személy azonban csak bizonyos testfolyadékokon keresztül képes továbbítani a HIV -t, amely HIV -t tartalmaz, például vért, spermát és anyatejet.

A HIV nem tudja túlélni a testen kívül, és nincs jelen más testfolyadékokban, például nyálban, könnyekben vagy verejtékben. Ez azt jelenti, hogy az ember nem tud összehúzódni a HIV -t a WC -ülések, ételek, vagy italok megcsókolásával, meghatójával, átölelésével vagy megosztásával a HIV -vel élő valakivel.

A HIV transzmisszió elsődleges módja hüvelyi vagy anális szexen keresztül, óvszer nélkül. Azonban az emberek, akik helyesen szednek a HIV -gyógyszereket, és a nem észlelhető vírusterhelést elérik és fenntartják, valójában nincs kockázata a HIV -hez a szexen keresztül.

Olvassa el a cikket spanyolul.

  • HIV és AIDS
  • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok
  • Szexuális egészség/STDS

Csökkenti -e a hús elkerülése a vese rák kockázatát?

A húsban gazdag étrend kombinálódhat a genetikai tényezőkkel, hogy növelje a vese rák kialakulásának kockázatát, az adott főzési vegyületekkel kapcsolatos mechanizmusok révén, a Cancer folyóiratban közzétett tanulmány szerint.

A vesesejtes karcinóma (RCC) előfordulása, a vese rák leggyakoribb formája a felnőtteknél, az Egyesült Államokban és más fejlett nemzetekben növekszik.

A korábbi tanulmányok a húsbevitelhez és az RCC fokozott kockázatához kapcsolódtak. Az asszociáció alapjául szolgáló mechanizmus továbbra sem tisztázott, de a húst magas hőmérsékleten, különösen a grillezéssel vagy a serpenyőben történő sütésről kiderült, hogy a karcinogén vegyületek képződését és lenyelését eredményezi.

A vese jelentős szerepet játszik a xenobiotikumok metabolizmusában, az anyagok, például a test, például a gyógyszerek, a peszticidek vagy a karcinogének, és ezért a rákot okozó anyagok magasabb koncentrációjának van kitéve, mint más szerveknél.

A magas hőmérsékleten főzött hús karcinogéneket eredményez

Dr. Xifeng Wu, PhD, a houstoni MD Anderson Cancer Center vezetésével vezetett csapat, amely gyanította, hogy ez a tényezők a tényezőkkel kapcsolatban a Houstonban. A nyugati életmód – például a húsok magas étrendje, a feldolgozott ételek és a keményítők – jelentősen befolyásolhatja az RCC fejlődését.

Arra törekedtek, hogy megvizsgálják a genetikai tényezők és a húsfőzde mutagének, például a Meiqx és a PHIP étrend-bevitelének hatását az RCC kockázatára. Az újonnan diagnosztizált RCC -vel és 699 egészséges kontrollral rendelkező 659 betegből elemzést végeztünk.

A rákmentes egyénekkel összehasonlítva a vese rákos betegek több vörös és fehér húst fogyasztanak; Emellett több rákot okozó vegyi anyagot fogyasztottak, amelyeket magas hőmérsékleten vagy nyílt lángon történő hús főzésével állítanak elő, különösen serpenyőben vagy grillezéskor. A

RCC -ben szenvedő embereknek is kimutatták, hogy a teljes napi teljes energiafelhasználás és az összesített teljes gyümölcs- és zöldségbevitel alacsonyabb.

Gyors tények a vese rákról

  • 2005 -ben több mint 36 000 embert diagnosztizáltak vese rákban az Egyesült Államokban
  • 2014 -ben több mint 50 000 diagnózis volt
  • Az Egyesült Államokban jelenleg 200 000 vese rákos túlélő van.

Tudjon meg többet a vese rákról

A MELQX lenyelése szinte megduplázza az RCC kockázatát, és a PHIP bevitele 54%-kal növeli. Ez azt sugallja, hogy a magas hőmérsékleten főtt húsfogyasztás növeli az RCC kockázatát a mutagén főzési vegyületekkel kapcsolatos mechanizmusok révén.

Szignifikáns kölcsönhatást észleltek a PHIP és legalább egy genetikai jellemző között, ami azt sugallja, hogy bizonyos genetikai variánsokkal rendelkező egyének hajlamosabbak e rákot okozó vegyi anyagok káros hatásaira.

A jelenlegi tanulmány korlátozásai magukban foglalják az ismeretlen kockázati tényezők általi fennmaradás lehetőségét és a mutagén vegyületek hatásainak elkülönítésének nehézségét, az egyes komponensek és tápanyagok komplex kölcsönhatása miatt a teljes ételekben.

Ennek ellenére a megállapítások azt sugallják, hogy a húsfogyasztás csökkentése, különösen ha magas hőmérsékleten vagy nyílt lángon főzik, közegészségügyi beavatkozásként szolgálhat az RCC kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében. Ezenkívül a genetikai tesztelés elősegítheti a különösen magas kockázatú személyek azonosítását.

Medical News Ma a közelmúltban közzétett megállapításokat, amelyek összekapcsolják a gyomorégéshez általánosan használt gyógyszert és a vese rákot.

  • Közegészségügy
  • Rák/onkológia
  • Táplálkozás/étrend

Méhrákkockázatok csökkennek a testmozgással, az étrenddel és a kávéval

Egy új jelentés kimutatja, hogy a fizikai aktivitás, az egészséges étkezés és a kávéfogyasztás mind csökkentheti a méhrák kockázatait, egy olyan betegség, amely közel 50 000 nőt érint Az Amerikai Rák Társaság szerint minden évben az Egyesült Államokban.

A jelentés szerzői, amelyeket az American Rákkutatási Intézet (AICR) és a World Cancer Research Fund International jelent meg, azt mondják, hogy világszerte az endometrium rák – a méhbélés rákja – a hatodik leggyakoribb. rák a nőkben.

Az Egyesült Államokban azonban a rendszeres fizikai aktivitás (napi 30 perc) és az egészséges testsúly (BMI 18,5 és 25 között) tartása potenciálisan megakadályozhatja az endometrium rákos esetek közel 60% -át – mutatja a jelentés.

Bár a méhrákot többnyire 60 éven felüli nőkben diagnosztizálják, jelenleg nincs megbízható szűrő rendszer az általános populációban.

A betegség tünetei közé tartozik a rendellenes hüvelyi vérzés vagy ürítés, valamint a nemi alsó has fájdalma.

A sovány test tartása segít csökkenteni a kockázatot, de a kutatók megállapították, hogy az Elisa V. Bandera, a New Jersey -i Rutgers Cancer Institute egyetemi docens szerint a New Jersey -i Rutgers Rák Intézet egyetemi docens szerint a kockázatok még alacsonyabbak voltak. és a Folyamatos Update Project (CUP) panel tagja.

bandera azt is kijelenti, hogy a kohort tanulmányokból származó bizonyítékok azt sugallják, hogy az ülés időtartama növeli a kockázatot, de megjegyzi, hogy további bizonyítékokra van szükség a határozott következtetés érdekében.

bandera hozzáteszi:

“Noha további vizsgálatokra van szükség, biztonságos fogadás, hogy az egészséges testsúly fenntartása és a rendszeres fizikai aktivitás csökkentése csökkenti az endometrium rák kockázatát, valamint a rendelkezés hiányát, valamint Sok más egészségügyi előnye. ”

A kávé és az egyéb étrendi választások csökkentik a kockázatot

A megfelelőség mellett a kutatás kimutatta, hogy a kávéfogyasztás csökkentheti a méhrákkockázatot is.

Elisa V. Bandera azt mondja, hogy mind a koffeinmentes, mind a koffeinmentes kávét „nyolc tanulmány alapján becsült 7% -os kockázatcsökkentéssel társítják minden elfogyasztott csésze kávé.”

Azt mondja, hogy bár a megállapítások érdekesek, a túlzott kávéfogyasztás káros mellékhatásokkal is járhat. Például az Medical News ma a közelmúltban arról számolt be, hogy napi négy csésze kávét a halálos kockázatokhoz kapcsolják.

Másrészt más tanulmányok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás kapcsolódik az alacsonyabb öngyilkossági kockázatokhoz és az alacsonyabb stroke -kockázatokhoz.

bandera megjegyzi, hogy „az ételválasztás szempontjából a magas zöldség- és alacsony zsírtartalmú és kifinomult cukrok étkezése esetén legalább segít a súlyszabályozásban, bár valószínűleg a rák elleni védelemben is. más módon.”

A jelentés befejezi:

“A testzsírok (amelyet a testület a testtömeg -index (BMI) tükrözi, a hasi kerület és a felnőttkori súlygyarapodás mérései) Az endometrium rák oka meggyőző. A glikémiás terhelés valószínűleg az endometrium rák oka, és a fizikai aktivitás, mind a kávé valószínűleg védi ezt a rákot. ”

  • Rák/onkológia
  • Táplálkozás/étrend
  • Női egészség/nőgyógyászat

A szívbetegség kockázati tényezői által leginkább érintett nők és feketék

Számos kockázati tényező kapcsolódik a szív- és érrendszeri betegséghez, például a cukorbetegség, az elhízás és a dohányzás. Az American Heart Association új tanulmányában a kutatók azt mutatták, hogy ezeknek a kockázati tényezőknek a hatása nagyobb a nőknél, mint a férfiaknál, és a feketéknél, mint a fehéreknél, kiemelve a nemi és faji réseket az Egyesült Államok kardiovaszkuláris egészségében.

A folyóirat cirkulációjában közzétett új tanulmány megvizsgálja a populációhoz tulajdonítható kockázatot (PAR) Az öt főbb kardiovaszkuláris kockázati tényező esetében, amelyek magukban foglalják: magas koleszterinszint, dohányzás, magas vérnyomás, elhízás és cukorbetegség –

A kutatók, Dr. Susan Cheng, a Brigham és a Bostoni Női Kórház vezetésével, magyarázza el, hogy a PAR egy olyan intézkedés, amely megvizsgálja, hogy a kockázati tényező mennyire gyakori, és mennyire növeli a jövő valószínűségét szívbetegség.

„Sok éven át a közegészségügyi kampányok hagyományos kockázati tényezőit célozzuk meg” – mondja Dr. Cheng. “Meg akartuk nézni, hogy az idő múlásával mennyire jól tudunk tartani ezeket a kockázati tényezőket a szív és az érrendszeri betegség okozása miatt – mind a kockázatok bekövetkezésének megakadályozásával, mind pedig a hatások minimalizálásával, amikor azok bekövetkeznek.”

Az American Heart Association (AHA) szerint a szívbetegség a nők első számú gyilkosa, minden percben egy nőt vesz. Az Egyesült Államokban a felnőtt női lakosság közül 90% -uknak van egy vagy több kockázati tényezője a betegség kialakulásához.

1984 óta több nő, mint a férfiak, évente meghaltak a szívbetegség miatt. Noha az Egyesült Államokban 31 nőből 1 évente meghalt az emlőrákban, a szívbetegség a 3 -ban 1 -ben állítja be a

hogy tovább vizsgálják, hogy a kockázati tényezők miként befolyásolják a különböző nemeket és fajokat, a kutatócsoport 13 541 ember adatát vizsgálta. Az atherosclerosis kockázatának részeként a közösségek tanulmányozásában.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás fontos szerepet játszik a szívbetegségben

A vizsgálatban a résztvevők négy vizsgán végeztek négy különböző időszakban 1987 és 1998 között. Ebben az időben a kor között voltak. 52-66 éves, és kardiovaszkuláris betegségektől mentes.

A vizsgákon a kutatók meghatározták a kockázati tényezőket, majd kiszámították, hogy az egyes tényezők hogyan járultak hozzá a betegség kialakulásának kockázatához az elkövetkező 10 évben.

Gyors tények a szívbetegség megelőzéséről

  • Kilépés a dohányzásról
  • A vércukorszint kezelése
  • A vérnyomás ellenőrzése
  • Alsó koleszterin
  • Ismerje meg a családtörténetét
  • Maradjon aktív
  • Fogyás és egészséges étkezés.

Az eredmények azt mutatták, hogy az öt fő kockázati tényező kombinált pariúja változatlan marad a feketékben, de fehérekbe esett.

Ezenkívül a cukorbetegség hozzájárulása a kardiovaszkuláris betegségekhez magasabb volt a nőknél, mint a férfiaknál, és több mint kétszer olyan magas feketéknél magas volt, mint a fehérek. Eközben a magas vérnyomás inkább a nőket, mint a férfiakat és a feketéket is befolyásolta, mint a fehérek.

Bár a csapat azt is megállapította, hogy az elhízás hozzájárulása a betegséghez ugyanabban a szinten maradt, hangsúlyozzák, hogy az elhízás mint kockázati tényező hatása a későbbi években megfigyelhető, és a cukorbetegségre is hatással lehet, ami jelentősen hozzájárul a szívbetegséghez.

Egy kis jó hír: A dohányzás és a magas koleszterin hozzájárulása az utóbbi években csökkent. Dr. Cheng azonban azt mondja, hogy eredményeik „nem javasolják, hogy egy olyan kockázati tényező, mint a dohányzás, kevésbé veszélyesvé vált, de kevesebb ember dohányzik”.

„Valójában a jelenlegi dohányosok számára a szív és az érrendszeri betegségek kockázata valójában növekedett, valószínűleg azért, mert a maradék dohányosok hajlamosabbak dohányozni vagy további kockázati tényezőket hordoznak” – tette hozzá.

A magas koleszterinszint alacsonyabb hozzájárulásával kapcsolatban a csapat szerint mind a tudatosság, mind a kezelés javulása – ideértve az étrend és a sztatin terápia változásait is – a csökkenő hatást is figyelembe veheti.

Medical News ma a közelmúltban beszámoltak az Egyesült Királyság tudósainak új alkotásáról, amely segíthet a szívbetegségek gyógyításában. A csapat miniatűr nőtt az emberi szívek verésével, amelyen ki tudják tesztelni az újonnan kifejlesztett drogokat.

  • Szívbetegség
  • Közegészségügy
  • Cardiovaszkuláris/kardiológia
  • Női egészség/nőgyógyászat

Magasabb kardiometabolikus kockázattal járó nők a zsír eloszlás miatt

A zsír eloszlásának módja a testünkben a kardiometabolikus állapotok, például a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatának kockázata. Az új kutatás azt vizsgálja, hogy a nemek hogyan befolyásolják ezt a kockázatot.

Az Egyesült Államokban az emberek csaknem 70 % -a túlsúlyos, és a lakosság több mint egyharmada elhízott. Ezek a szörnyű statisztikák arra késztették a kutatókat és az egészségügyi szakembereket, hogy beszéljenek az elhízási járványról az Egyesült Államokban

szívbetegség, stroke és a cukorbetegség csak néhány az elhízással kapcsolatos sok kardiometabolikus egészségügyi kockázat közül. A szívkoszorúér -betegség – amelyre az elhízás fő kockázati tényező – angina és szívrohamhoz vezethet, ha kezeletlen.

De nem annyira a zsír mennyisége veszélyt jelent az egészségre, mint annak eloszlására. Például tudjuk, hogy a hasuk körül több zsíros emberek hajlamosak a koszorúér -betegségre.

Ezenkívül úgy tűnik, hogy a nem szerepet játszik. Az új kutatások azt sugallják, hogy a nem befolyásolja a zsír eloszlását az egész testben, ami viszont befolyásolja a kardiometabolikus kockázatot.

A legújabb tanulmányt Dr. Miriam A. Bredella, a Massachusetts Általános Kórház radiológusa és a Harvard Medical School radiológiai docens vezette, mindkettő Bostonban, MA.